"για να φκιάξωμεν χωρίον, πρέπει να φύγουμε από το εγώ και να πάμε στο εμείς" - Ιωάννης Μακρυγιάννης

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΝΕΩΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ


Οριστικά δε θα διακόπτεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε όσους έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα, ενώ εξαιρούνται άτομα με αναπηρία πάνω από 80%.

Αυτό αποφασίστηκε χτες σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η έκτακτη εισφορά, αλλά και τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη διαδικασία βεβαίωσης, λόγω των λαθών που έγιναν σε εμβαδόν και συντελεστές.
Ειδικότερα, αποφασίστηκε να μη διακόπτεται η παροχή ρεύματος σε κάποιον που έχει αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής του τέλους, αλλά να διακόπτεται σε αυτούς που, παρά τη δυνατότητά τους να εκπληρώσουν αυτήν τη φορολογική τους υποχρέωση, δεν το πράττουν καλυπτόμενοι πίσω από την ευαισθησία που δικαιολογημένα δημιουργείται στην κοινή γνώμη για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή ατομικές περιπτώσεις.
Επίσης, για όσους έχουν πρόβλημα καταβολής της δόσης λόγω μείωσης των αποδοχών τους και επειδή βαρύνονται με στεγαστικό δάνειο, θα γίνει προσπάθεια, σε συνεννόηση με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στο διακανονισμό των δανείων να ληφθεί υπόψη και η υποχρέωση καταβολής του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ. Δηλαδή, το «χαράτσι» θα προσμετρηθεί για το νέο διακανονισμό των δανείων των δημόσιων υπαλλήλων.
Ακόμη, αποφασίστηκε:
- να εξαιρεθούν όλοι όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω, ανεξαρτήτως της αιτιολογίας,
- να εξαιρεθούν όλοι όσοι τελούν υπό κάθε είδους μηχανική υποστήριξη, δηλώνοντας κάτι τέτοιο αμέσως στη ΔΕΗ.
Εφόσον υπάρχουν ευπαθείς ομάδες ή ακόμη και ατομικές περιπτώσεις που δεν υπάγονται στις ρητά προβλεπόμενες από το νόμο εξαιρέσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στις εξαιρέσεις έπειτα από έλεγχο της κάθε ειδικής περίπτωσης που ζητά την υπαγωγή της στις εξαιρέσεις αυτές. Ο έλεγχος θα διενεργείται επιτόπου από τριμελείς επιτροπές που θα συσταθούν αμέσως.
Τα λάθη
Ακόμη, το υπουργείο Οικονομικών εξηγεί ότι, λόγω της κατάληψης στο μηχανογραφικό κέντρο της ΔΕΗ, καθυστερεί για λίγες μέρες η αποστολή στους δήμους των μηχανογραφημένων στοιχείων που αντιστοιχούν στα ακίνητα κάθε δήμου, προκειμένου και αυτοί με τη σειρά τους να καλέσουν τους πολίτες να διορθώσουν προβλήματα που έχουν τυχόν παρατηρηθεί σε σχέση με το εμβαδόν, την τιμή ζώνης ή την παλαιότητα. Το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι αυτό θα γίνει το ταχύτερο δυνατό, ώστε να υπάρχει πλήρης εναρμόνιση των δημοτικών αρχείων με τα αρχεία της ΔΕΗ και το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Εφόσον διαπιστωθούν υπερβάσεις ή αποκλίσεις, αυτές θα αντιμετωπιστούν συμψηφιστικά.
Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τη ΓΓΠΣ (τηλ. 210/ 4802552) για διευκρινίσεις, ενώ όσοι δεν είχαν προλάβει να στείλουν μέσω sms την αίτηση υπαγωγής τους στις εξαιρέσεις του νόμου, μπορούν να το κάνουν με ένα δεύτερο γύρο αποστολής sms έως τις 30 Νοεμβρίου 2011.
Χτες, πάντως, συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το «χαράτσι». Την οριστική κατάργησή του ζήτησαν η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αλλά και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη. Υπέρ της νομοθετικής κατοχύρωσης εξαιρέσεων στην υποχρέωση πληρωμής του φόρου τάχθηκε η Δημοκρατική Αριστερά.
Τα δάνεια

Στο μεταξύ, επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων που έχουν λάβει οι δημόσιοι υπάλληλοι, με στόχο τη μείωση του ύψους των δόσεων, συναποφάσισαν το υπουργείο Οικονομικών και η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Στόχος είναι η ανακούφιση των δημόσιων υπαλλήλων που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο τόσο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς και από άλλες τράπεζες, μετά τις μειώσεις των μισθών τους έως και 50% που προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο. Οι αποφάσεις θα λάβουν τη μορφή νομοσχεδίου ή τροπολογίας και θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή. Η βασικότερη ρύθμιση προβλέπει επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, ώστε να μειωθεί η μηνιαία δόση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: