"για να φκιάξωμεν χωρίον, πρέπει να φύγουμε από το εγώ και να πάμε στο εμείς" - Ιωάννης Μακρυγιάννης

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

1/5/12 στις 10.30π.μ. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ 2012 ΕΙΝΑΙ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

     Η πρωτομαγιά είναι διαχρονική μέρα αντίστασης, είναι το κόκκινο νήμα που ενώνει τον αγώνα των εργατών από το Σικάγο του 1886 μέχρι τη σημερινή εποχή των μνημονίων και της εργασιακής βαρβαρότητας.
     Οι αγώνες εκατομμυρίων εργατών σε όλο τον κόσμο για περισσότερο από ένα αιώνα πέτυχαν καλύτερες συνθήκες εργασίας όπως το δικαίωμα στη δουλειά για όλους, δουλειά για 8 ώρες τη μέρα, 5 μέρες την εβδομάδα και 11 μήνες το χρόνο, κοινωνική ασφάλιση για τα ατυχήματα και την υγεία, ασφάλιση για την σύνταξη, δικαίωμα στην απεργία.
     Σήμερα στην χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες καταλύονται οι εργατικές κατακτήσεις. Στην Ελλάδα η συγκυβέρνηση των τραπεζιτών, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας, του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικά όλο το πολιτικό σύστημα εξοπλίζει με τα μνημόνια και τα μέτρα την εργοδοτική ασυδοσία. Τα εργαλεία που δίνει στους εργοδότες με σκοπό την μείωση του κόστους εργασίας είναι:
- Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η καθιέρωση των ατομικών  διαπραγματεύσεων που οδηγεί στη μείωση των μισθών.
- Η διάλυση των κλαδικών συμβάσεων που οδηγεί στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση της ΓΣΕΕ με μείωση των μισθών κατά 22% και για τους νέους κάτω των 25 ετών σε 32%.
- Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών
- Η ελαστική εργασία, η μερική απασχόληση, η εκ περιτροπής εργασία και η ανασφάλιστη εργασία.
     Σήμερα ο αγώνας για κατάργηση αυτών των αντεργατικών και άδικων μέτρων είναι θέμα επιβίωσης. Για αυτό είναι απαραίτητο σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε εταιρεία, σε κάθε πολυκατάστημα, σε κάθε τράπεζα, σε κάθε υπηρεσία να γίνονται γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων με μεγάλη συμμετοχή.
     Οι πολύμηνοι αγώνες των Χαλυβουργών, των εργατών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, των εργαζομένων του ALTER και της Ελευθεροτυπίας, η κατάληψη του Νοσοκομείου Κιλκίς είναι στο πνεύμα της εργατικής πρωτομαγιάς. Οι αγώνες από τις συνελεύσεις των κατοίκων στις γειτονιές κατά των χαρατσιών και της φοροκλοπής, οι διεκδικήσεις των ανέργων, τα ανταλλακτικά παζάρια είναι οι πρώτες προσπάθειες έμπρακτης οργάνωσης της αντίστασης και της αλληλεγγύης απέναντι σε αυτούς που μας κλέβουν τις ζωές.
     Το πάντα επίκαιρο σαν να γράφτηκε σήμερα απόσπασμα της απολογίας του Σπάις είναι ένα μήνυμα θάρρους και πίστης στη νίκη των εργαζομένων:
«Αν σας περνάει η ιδέα στα σοβαρά πως με τις κρεμάλες σας μπορείτε να
σταματήσετε τον αγώνα εκατομμυρίων εργατών, που αν και γονατισμένοι από την καταπίεση εξεγείρονται, είστε, μα την αλήθεια, φτωχοί τω πνεύματι. Να περιμένετε το τέλος. Αν δεν το περιμένετε, εγώ σας το αναγγέλλω. Γύρω σας, δίπλα σας, πάνω σας, απ΄ όλες τις μεριές θεριεύει μια φωτιά. Μπορείτε να την αγνοείτε αλλά δεν μπορείτε να την αποφύγετε. Θα 'ρθει μια εποχή που η σιωπή μας στον τάφο θα είναι πιο ισχυρή από τις φωνές που στραγγαλίζετε σήμερα». (Ο Αύγουστος Σπάις ήταν ένας απο τους αναρχικούς που απαγχονίστηκαν στο Σικάγο το 1887)

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10.30π.μ. ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (ΠΑΤΗΣΙΩΝ)
ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10.00π.μ. ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Νέου Κόσμου


Δεν υπάρχουν σχόλια: