"για να φκιάξωμεν χωρίον, πρέπει να φύγουμε από το εγώ και να πάμε στο εμείς" - Ιωάννης Μακρυγιάννης

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Η Ανοικτή Συνέλευση Κατοίκων Νέου Κόσμου συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών του Δήμου Αθηναίων που απειλούνται με λύση συμβάσεων.
Γνωρίζοντας τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικογένεια όταν καθημερινά προστίθενται νέοι άνεργοι στον ήδη τεράστιο αριθμό των υπαρχόντων και όταν το εισόδημα των εργαζομένων γονιών συνεχώς συρρικνώνεται, ο ρόλος του Παιδικού Σταθμού που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βαθμίδες της αγωγής και της εκπαίδευσης, γίνεται ακόμα πιο σημαντικός διότι η διασφάλιση της ένταξης όλων των παιδιών σε μια προσχολική αγωγή με δημόσιο και παιδαγωγικό χαρακτήρα, αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση της Πολιτείας.
Ωστόσο, τίποτα δεν υπάρχει που να μπορεί να διασφαλίσει με τα σημερινά δεδομένα την λειτουργία των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών των παιδιών μας την επόμενη σχολική χρονιά.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας προωθεί το κλείσιμο παιδικών σταθμών και την κατάργηση εκατοντάδων θέσεων για παιδάκια, προκαλώντας νέα προβλήματα στις λαϊκές οικογένειες. Τα τελευταία χρόνια έχουν ήδη κλείσει 12 παιδικοί σταθμοί με πρόσχημα την «ακαταλληλότητα», για την οποία ευθύνεται η Δημοτική Αρχή, καθώς τα σχετικά σχέδια οικοδόμησης παιδικών σταθμών από το 1985 έμειναν στα χαρτιά με ευθύνη κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών, ενώ με παρόμοια προσχήματα «ακαταλληλότητας» εισηγούνται να κλείσουν επιπλέον σταθμοί. Επιπλέον μεθοδεύται παραπέρα μείωση του προσωπικού του με την επαπειλούμενη απόλυση συμβασιούχων του, με ό,τι συνεπάγεται στη λειτουργία του. Με τις μειώσεις των επιχορηγήσεων και των μισθών, την έλλειψη προσωπικού και υλικοκτηριακού υλικού λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων που προβλέπει το Μνημόνιο, την αύξηση του ωραρίου εργασίας, τους συμβασιούχους, τα υπεράριθμα παιδιά, την συρρίκνωση των οργανικών μονάδων και την κατάργηση θέσεων εργασίας, οι Παιδικοί Σταθμοί οδηγούνται σε συνθήκες μεταπολεμικής περιόδου με τελικό στόχο την ιδιωτικοποίησή τους.
Με τις μεθοδευμένες αυτές ενέργειες ουσιαστικά δήμος και κυβέρνηση με τρόπο προκλητικό καταργούν τον δημόσιο και εκπαιδευτικό χαρακτήρα των Παιδικών Σταθμών, ακυρώνουν το εξαιρετικά σημαντικό έργο και τον ρόλο των μάχιμων παιδαγωγών, υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς το παιδί και την οικογένεια, οδηγούν στην στρατιά ανέργων τους συμβασιούχους και επιβάλλουν ένα αναχρονιστικό μοντέλο λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών, αντίθετο με τις επιστημονικές επιταγές και τα διεθνή πρότυπα.
Εκφράζουμε τη συνεχώς αυξανόμενη αγωνία και ανησυχία μας, καθώς διαπιστώνουμε ότι οι βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί υπολειτουργούν και χάνουν όλο και περισσότερο τον αμιγώς παιδαγωγικό τους χαρακτήρα. Τείνουν να μετατραπούν σε χώρους «παιδοφύλαξης» και μόνο. Οι σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, τα υπεράριθμα παιδιά στα τμήματα, η άρνηση των προμηθευτών να εφοδιάσουν τους παιδικούς σταθμούς με τα απολύτως αναγκαία τρόφιμα και πετρέλαιο, ακόμη και γραφική ύλη, γιατί δεν πληρώνονται από το Δήμο, δημιουργούν κλίμα καθημερινής ανασφάλειας τόσο στους γονείς όσο και τους εργαζόμενους, αλλά πολύ περισσότερο στα παιδιά μας. Παρατηρούμε μια αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και ένα Δήμο που αδυνατεί να εξυπηρετήσει βασικές ανάγκες των δημοτών.
Δεν αποδεχόμαστε τη συνεχή υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου. Η συρρίκνωση των δομών πρόνοιας της πόλης αποτελεί συντριβή των αναγκών των κατοίκων της.
Ως μέλη της Ανοικτής Συνέλευσης Κατοίκων Νέου Κόσμου εκφράζουμε τη πλήρη συμπαράσταση στον αγώνα στων συμβασιούχων εργαζομένων στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων. Εργάζονται από 3-9 χρόνια, με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις, χωρίς διακοπή. Ο αγώνας τους είναι αγώνας όλων των εργαζόμενων για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για την ανατροπή των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ.

Είμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους εργαζόμενους στον αγώνα ενάντια στις απολύσεις
και την αποδόμηση των κοινωνικών αγαθών και δικαιωμάτων που απέμειναν.
Απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
Άμεση δικαίωση των συμβασιούχων στο δήμο της Αθήνας
Απαγόρευση των απολύσεων σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα

ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΙΣ 20.00
ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΧΕΛΝΤΡΑΙΧ (ΛΑΓΟΥΜΙΤΖΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: